SZJA 1 %
2015.02.07.

Jogosulttá váltunk az SZJA 1% igénybevételére.

Ha támogatásra méltónak ítélik malommentő akciónkat, adóbevallásukban a Szent Miklós Rendet jelöljék meg kedvezményezettnek.

Adószámunk: 1829 62 88-1-02

Köszönjük!

Kökénypálinka
(pontosabban kökénylikőr)

November környékén, akkor amikor reggelente dér borítja a határt, leszedjük a kökénybogyókat.
Megmossuk, és nagyobb szájú üvegbe töltjük, majd felöntjük pálinkával.
Mi annyit szoktunk rá tölteni, hogy éppen ellepje, így garantáltan átjárja a kökény íz.
Hat hetet állni hagyjuk, majd hozzáadunk annyi vörösbort, mint amennyi a pálinka, s ízlés szerint cukorral, vagy mézzel édesítjük. Ha igazán télre való gyógypálinka elkészítése a célunk, akkor tegyünk bele egy-két hétre ánizst, csillagánizst, vaníliát és egy kevés narancshéjat.

Az így elkészült ital savanykás, kellemesen fanyar, igazi étvágygerjesztő téli ital. Ráadásul karácsonyra éppen elkészül, így szép címkét készítve neki, kiváló ajándék lehet belőle.

Mint ahogy a pálinka készítés során, itt is nagy jelentősége van a jó alapanyagoknak.
Ezét mi tiszta, egészséges, és szárától fosztott kökényszemekkel, jobb fajta törkölypálinkával, a legjobb mohácsi vörösborral és mézzel szoktuk készíteni.

Túlzás nélkül állítható, hogy az elkészült nedű nem egy egyszerű szeszes ital, hanem egy kellemes betegségmegelőző gyógyital.




Köménypálinka avagy köménylikőr

A köménypálinkával természetesen először Erdélyben találkoztam. Ajándékba kaptam egy üveggel, s mivel már a neve is bénán hangzik, gondosan "elástam" a kamra mélyére.
Aztán, amikor 2013-ban egy gyergyói kirándulás alkalmával házigazdánk megkínált vele.
Rá kellett jönnöm, hogy az ital ízletes, kiválóan illik a húsételekhez, és szinte pillanatok alatt mulasztja el a gyomorpanaszokat.
(Nem utolsó sorban - legalábbis vendéglátóm ezt mondta - nem veszi észre a rendőr, hisz az embernek nincs miatta átható gyümölcspálinka illata).

Nos a lényeg, hogy kellemes, és egyáltalán nem erős ital.

Hozzávalók:
3 ek cukrot karamellizálva, benne
3 ek köménymag megpirítva, s ezt kell felönteni
3 dl vízzel.
Összeforraljuk, majd egy liternyi erős törkölyt adunk hozzá. Akinek így túl gyenge az ital, az adhat még hozzá maximum fél liter pálinkát.

Egy újabb gyógypálinka...




Meggylikőr (Cherry)

Mohácson egy érdekes módja dívik a meggy hasznosításának. A likőrkészítés.

Egy nagy befőttes üvegben X kg érett meggyet, a meggy felének, háromnegyedének megfelelő kg cukorral leöntünk, majd úgy töltjük fel pálinkával, hogy ellepje.

Lefedjük és kb. három hétre a tűző napra tesszük.

Aztán leszűrjük, s a likőrt eltesszük, a meggyet pedig (felnőtteknek készülő) süteményekben hasznosítjuk. Esetleg desszertként elfogyasztjuk. Elég ütős.

Aki szeret kísérletezni, az vaníliával, fahéjjal, és egyéb fűszerekkel ízesítheti az amúgy is kellemes italt.



Keresés a honlapon