Osztálykirándulás
2020.06.23.

Műemlékünk tartalmas programmal várja a legkisebbektől az egyetemistákig a csoportos kiránduláson résztvevőket.

A lehetőségekről tájékozódjon a vízimalom/szolgáltatásaink menüben, vagy hívjon a 20/411-44-74-es számon.

Íme egy szerény áttekintés az általam ismert, kedvelt, jó szívvel ajánlott honi vízimalmokból:
(mind csodás, és más-más arcát mutatja a valaha virágzó malomiparunknak)

A lent felsorolt malmok vonatkozásában ahol találtam saját honlapot, az a képre, vagy a szövegre kattintva előjön!

2012-ben Bakó Levente barátunk magánkezdeményezésére, s támogatásával elindult egy összefoglaló honlap fejlesztése a Kárpát-medence összes vízimalmáról.
Az oldal www.vizimalmok.hu címen érhető el.
Amennyiben bármilyen dokumentációval (képekkel, levéltári írásokkal, térképekkel, egyéb anyagokkal) segíteni tudják a munkáját, kérem, hogy a a honlapon keresztül legyenek szívesek vegyék fel vele a kapcsolatot.
Orfű, Nicsinger malom, Baranya vármegye

Az Orfűi Malommúzeum az 1970-es évek elején jött létre. A múzeum az őrlés technológiájának fejlődéstörténetét mutatja be az őskortól napjainkig. Ennek keretében - a kézi őrlőköveken felül - kétféle malomtípust ismerhetnek meg. Az idősebb a Mekényesről áttelepített járgányos szárazmalom az olajpréssel, a másik az eredeti helyén álló vízimalom, az egykori Nicsinger-malom.

Elérhetőségek:
Baranya megye, Orfű, Dózsa Gy. u.
Kapcsolattartó: Füzes Kata
Telefonszám: 0620 / 466 55 06
Email.: malomko@orfuivizimalom.hu
www.orfuivizimalom.hu
Örvényesi vízimalom, Veszprém vármegye

Az örvényesi vízimalom a Balaton északi partján fekvő Örvényes községben, a Pécsely-patak partján található. Ez hazánk legősibb, a XI. századból származó vízimalma, mely máig működőképes. 1211-ben a tihanyi apátság birtokainak összeírásakor már prosperáló malomként említik. Megalapításától kezdve folyamatosan üzemel, ez idő alatt többször átépítették. A malom épületét a XVIII. században építették át utoljára. Értékes ipartörténeti emlék, idegenforgalmi látványosság.
Mi magunk is nagy élvezettel hallgattuk anno a malomgazda történeteit, s sokat tanultunk előadásából!

Elérhetőségek:
Örvényes, Szent Imre utca 1.
Üzemeltető: Pál Imre
Telefonszám: 87 449 360
Telefonszám: 30/323-2301
Nyitva tartás: május 1. - szeptember 30. kedd - vasárnap: 9h - 16h
www.orvenyesivizimalom.com
Túristvándi vízimalom, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Túristvándi egyik jellegzetessége a XVIII. század végén épült vízimalom. Védett műemléki környezetével különleges látványt nyújt. Szerkezetét alulcsapós vízkerekek hajtják, a víz nem felűről folyik a kerekekre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe. Ez a megoldás Közép-Európában ritkaságnak számít.

A három vízkerék által meghajtott hengerszékei 1904-ben készültek, de mostani helyükre, a túristvándi malomba csak az 1927-ben végzett felújításkor kerültek. Az egyik hengerszék a gabonaszemeket megtöri, a másik pedig az így keletkezett darálékot, dercét őrli meg.

1995 és 1998 között a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felújította, a malom szerkezete így működésre, őrlésre alkalmas ma is.
Az épületben a vízimalom történetét, működését elmesélő kiállítás is megtekinthető.

Elérhetőségek:
Túristvándi, Malom u. 1.
Telefonszám: 44/721-082
Nyitva tartás H-V 8-18.
www.turvizimalom.hu
Tamás Bátya Gunyhója
(volt vászolyi vízimalom), Veszprém vármegye

Tamás Bátyó Gunyhója a Balaton felvidéki Vászoly község melletti csodálatos völgyben helyezkedik el.
Az érintetlen természet ölelésében található a két különálló, többszobás vendégház: az eredeti malomépület (a hozzá tartozó malomkerékkel) és a molnárház.

A vendégházakhoz tartozó háromhektáros területnek csak természetes határai léteznek. Az aranyhalas tóval, zubogóval, békésen csordogáló hegyi patakkal, Beretvás Csanád és alkotótársai szobraival gazdagított pihenőkertet maga a tulajdonos, Beretvás Tamás kertész tervezte és alakította ki.

Elérhetőségek:
8245 Vászoly, Malomvölgy dűlő 043/7
Telefon: +36-30/3150-341
E-mail: tamasbatyogunyhoja@gmail.com
www.szallas-gunyho.hu
Jásd, Poós malom, Veszprém vármegye

Poós Vízimalom az 1950-es évek végéig őrlőmalomként működött, ma múzeumként látogatható, újra működő állapotban, ahol az eredeti gépeket vízi kerék hajtja meg.

Elérhetőségek:
Jásd
Telefonszám: 30/302-7523
Email: poosmalom@freemail.hu
Nyitva tartás: H-V nyári idősz. 9:00-18:30-ig, téli idősz. 9:00-16:00-ig.
www.poosmalom.gportal.hu
Zalaszántó, Kotsy vízimalom, Zala vármegye

Az ipartörténeti emlék falain belül kialakított teremben interaktív maketten mutatják be az egykori malom működését, valamint az őrlés tárgyi eszközeit.
A jelenlegi malomépület helyén a település írásos emlékei szerint már a XVII. században vízimalom állt. A Major János-féle vízimalom a XX. század folyamán Kotsy Nándor tulajdonába került, innen származik mai elnevezése.
Az épületet az 1950-es években átalakították, de a malomtechnikát nem fejlesztették tovább, csupán egy darálógépet szereltek be. Ennek működtetését rövid ideig egyetlen felülcsapós vízikerék biztosította, majd motorerőre, később villamosenergia-meghajtásra szerelték át. A malom 1960-ig működött.

Elérhetőségek:
Zalaszántó, Ádám u. 2.
Telefonszám:83/572-010, 30/6847-329
Nyitva tartás: Márc. 15-okt. 15.: 10-17, ezen túl bejelentkezéssel
Velem, Schulter-féle vízimalom, Vas vármegye

Ma szépen helyreállított múzeum, de a gabona őrlésére is képes még a régi malom, amit 1568-ban említettek először a források. Utolsó molnárai a Schulterek voltak, innen a neve.
A terület hajdani számos vízimalma a gyors hegyi patak energiáját használta fel. Kőszegszerdahely határában áll, de közigazgatásilag már Velemhez tartozik a ma is jó állapotban lévő Réti- vagy Schulter-malom. Az 1913-ban lebontott, majd 1914-ben újraépített malom 1965-től műemlék.

Elérhetőségek:
Velem, Rákóczi u. 1.
Kapcsolattartó: Fülöp János
Telefonszám: 94/313-920
Nyitva tartás: Máj. 1-okt. 30.: K-V 9.30-17.30
Csopaki vízimalom, Veszprém vármegye

Az önkormányzat kezelésében álló Plul-malomban a látogatók a malomipari kiállítást is megtekinthetik.

Elérhetőségek:
Csopak, Fenyves u.
Telefonszám: 87/446-250
Email: csopakph@csopak.hu
Nyitva tartás: Máj. 2-okt. 31.: K-V 10-13, 17-20
Röjtökmuzsaji vízimalom, Győr-Moson-Sopron vármegye

Ismét üzemel a csaknem 300 éves ipari műemlék az Ikva-patak partján, ahol bemutató őrléseket is tartanak, és friss kenyeret, s más pékárukat is sütnek. Az ipari műemlékben múzeum is üzemel.
A sokszor áradó patak árka mellett a XVII. században a Széchenyi család építtette meg a vízimalmot. A malom turbinája a XIX. század egyik legjobb gépének számított.

Elérhetőségek:
Röjtökmuzsaj, Muzsaji u. 43.
Telefonszám: 99/380-911
E-mail cím: malom@szidonia hu
Nyitva tartás: Máj. 1-okt. 31.: H-V 11-20
www.vizimalom.com
Nagybörzsönyi vízimalom, Pest vármegye

A hosszú, nyeregtetős épület lakást és istállót is magába foglalt. Malomszerkezetét az 1930-as években építették be.

Elérhetőségek:
Nagybörzsöny, Hunyadi tér 10.
Kapcsolattartó: Csorbáné Fídel Anikó
Telefonszám: 20/572-3771
Nyitva tartás: K-V 10-16
Szécsiszigeti vízimalom, Zala vármegye

Kerka holtága melletti felújított Szapáry-Andrássy vízimalom. Mint ahogyan a talaj rétegekben őrzi a földtörténeti korokat, a professzionálisan felújított ipartörténeti emlék is vegyíti a háromszáz évvel ezelőtti mesterek tudását a szaktanácsadásra felkért osztrák építőanyag-ipari vállalat mérnökeinek szakértelmével.

Elérhetőségek:
Szécsisziget, Rákóczi u.
Kapcsolattartó:
Telefonszám:
Nyitva tartás:
Naszályi Vízimalom, Komárom Esztergom vármegye

Naszály életével szoros kapcsolatot alkot a malom története. A legelső hiteles adat 1694-ből való, amikor is megemlíti a malom használatát és a bérlő nevét. A malom, egy meleg vizű forrás mentén található, ez a forrás a Fényes.

1950-ben az államosítást követően, a malom a helyi termelőszövetkezet tulajdonába került, raktározó helyiségként, kukorica, terménydarálóként funkcionálva tovább. A malom, az elmúlt ötven évben teljesen leépült, maga az épület és környezete elhanyagolt, lepusztult. A műemlék jellegű vízimalom sorsa nem kis fejfájást okozott a község lakóinak, vezetőinek. Anyagi forrás hiányában, lehetetlennek tűnt az épület restaurálása.

A közelmúlt, 2001.-2002. jelentős változást hozott a volt vízimalom sorsát illetően. Naszály Község Önkormányzata önerőből nem tudta vállalni a malom felújítását, illetve az pusztulás megállítását. Az Önkormányzat pályázatot írt ki a malom felújítására és hasznosítására. A pályázatban kikötötték, hogy a műemlék jelleget megtartva, csak az Önkormányzat által is elfogadott funkcióval működhet tovább. A malom a jövőben panzióként, szabadidős centrumként működik majd.
Kácsi vízimalom, Borsosd-Abaúj-Zemplén vármegye

XVIII. században épült vízimalom több generáción át a Bodnár, majd a Szalay molnároké volt. A gabonaőrlő mellett a Kácsi-patak vize fűrészmalmot és kendertörőt is hajtott a felülcsapós vízikerék segítségével. A malomépület összeépült a környező lakóházakkal. Az 1986-os helyreállítás után részben a régi berendezési tárgyak kerültek vissza az épületbe, részben pedig a nekézsenyi vízimalom tárgyai.

Elérhetőségek:
Kács, Fő u. 53.
Kapcsolattartó: Bodnár Sándor, Fő u. 55.
Telefonszám: 49/709-028
Kárász, Szabó malom, Baranya vármegye

Kicsit furcsa, de az Interneten nem találtam érdemi információkat a kárászi vízimalomról.
Saját tapasztalataimra támaszkodva azt mindenképpen érdemes tudni, hogy ez a működésre ma már képtelen kis üzem szinte minden berendezését megőrizte. Gondos gazdájának köszönhetően az épület kitűnő állapotnak örvend, hengerszékei szitái látványosak a műemlék kellemes benyomást kelt.

Legjobb tudomásom szerint a vízimalomnak rendszeresített látogathatósága nincs. Tulajdonosa Komjáti János úr Kecskemétről.

Elérhetőségek:
Ady E. u. 34.
Nemeshany, Csizmadia malom, Veszprém vármegye

A község büszekesége a vízimalom, mely néhány éve ismét régi szépségében fogadja a látogatókat.

Igaz, ma már nem búzát őröltetni mennek a malomba, hanem a gyönyörű épület és a múzeum kedvéért. A malom családi örökség: 1907-ben építették a jelenlegi tulajdonos, Csizmadia Zoltán dédszülei. Az épület ma malommúzeum, melynek berendezését hitelességre törekedve állították helyre.

A műemlék felújítását 2007-ben Podmaniczky-díjjal ismerte el a Város- és Faluvédők Szövetsége.

Zalaegerszegi vízimalom, Zala vármegye

A Göcseji Falumúzeum skanzen Zalaegerszegen. Az első szabadtéri múzeum Magyarországon,1968-ban nyílt meg. A falumúzeum Zalaegerszeg központjától nem messze, a Zala folyó egy holtága mellett terül el. A göcseji népi építkezés jeles példáit az eredeti helyén hagyott Hencz-féle vízimalom köré építették fel olyan elrendezésben, mintha egy 19. századbeli göcseji falu lenne: parasztházakkal, gazdasági épületekkel, templommal, kovácsműhellyel és malommal.

Elérhetőségek:
Zalaegerszeg, Falumúzeum utca
Kapcsolattartó:
Telefonszám: 92/703-295
Nyitva tartás:FOLYTATOM....Szomszéd malmok.Keresés a honlapon